Història

Història del club degà de la província

Fa més de 70 anys que Llançà és sinònim de bàsquet, i el club de bàsquet del poble, el Grifeu-Llançà, és el degà de la província de Girona. 

Va néixer a partir de l’arribada al poble del mossèn Josep Benet, que va agrupar un conjunt de joves que tenien ganes de fer esport. 

Al llarg de tots aquest anys, el club, o més ben dit el Centre Cultural Grifeu-Llançà, ha viscut innumerables experiències al voltant d’un esport que ha donat moltes alegries al poble. 

I com que res no és inamovible, el club ha canviat de pista de joc, de seu, d’entrenadors, de delegats, de directius i de jugadors, que han defensat, això sí, sempre els mateixos colors: el groc de l’oli, el granat del vi i el blau del mar, uns colors que representen les fonts de vida de Llançà, i que van ser triats en el moment de la fundació de l’entitat.

[1952 – 1956]​

Camp de futbol de la Creu

La primera pista on el CB Grifeu del Centre Cultural de Llançà juga és al camp de futbol de la Creu. Just a l’espai situat a l’entrada del camp vell de futbol, un espai cedit pels del futbol, el CE Llançà.

Era de graba i pedres, i els jugadors s’ocupaven de tot. 

En aquell moment, el bàsquet era molt poc conegut, i de mica en mica, va guanyar terreny a uns esportistes que al final de l’etapa de la pista de Creu ja no escollien de manera automàtica el futbol.

[1956 – 1965]

Els Ametllers

El 5 de juliol del 1956 s’inaugura la pista d’Els Ametllers, un espai únic pel bàsquet que va permetre disposar de més capacitat, i que va significar un atractiu més gran per un esport que creixia any rere any. 

Aquelles temporades el club va ampliar el número d’equips, i va guanyar els primers títols provincials en una pista de sorra negra feta de carbó triturat on tots els jugadors acabaven completament emmascarats.

Els últims anys de ser als Ametllers, el bàsquet ja no era un esport desconegut, sinó que s’havia guanyat la confiança de jugadors i de la societat.

[1965 – 1989]​

La Salanca

El 18 d’abril de 1965, un dia de molta tramuntana, es va inaugurar la pista de la Salanca, un espai molt emblemàtic pel club. 

L’auge de jugar a bàsquet que s’havia viscut anys abans, es va consolidar en una pista on no era gens fàcil guanyar, i on el Grifeu-Llançà va assolir molts èxits esportius que el van catapultar com un club referent a la província de Girona i Catalunya. 

A més, la Salanca va esdevenir un lloc de trobada per a la massa social del club.

[1989 – Actualitat]

Pavelló Municipal

El cap de setmana del 10 al 12 de març del 1989, s’inaugura el pavelló municipal de Llançà. Per arribar aquí prèviament el Grifeu cedia gratuïtament l’edifici del Centre Cultural a la Plaça Major amb la finalitat que l’Ajuntament hi construís l’actual Casa de Cultura, i el compromís per part de l’Ajuntament que havia de construir un pavelló esportiu. En l’acord s’incloïa la preferència d’ús per part del Grifeu del pavelló, per la pràctica del bàsquet.

El somni del pavelló va ser el colofó final al creixement del club, a l’establiment del bàsquet com un esport referent, i a la implicació institucional. 

Les pistes del pavelló, en les quals avui en dia entrenem, han viscut grans duels de bàsquet en unes condicions quasi immillorables, fonamentals pel bon funcionament de l’entitat. 

Durant aquells anys, Llançà era un dels centres neuràlgics del bàsquet gironí i català, amb equips, entrenadors i jugadors de reconegut prestigi.

COM ESTÀ EL CLUB AVUI EN DIA?​

Actualment el club compta amb vuit equips federats i una escola de bàsquet que funciona d’allò més bé. D’aquests conjunts, quatre són cadets compartits, amb l’Adepaf Figueres els masculins, i amb l’UCAP Peralada els femenins. A més, cada dimarts entrenen a Llançà dos equips de veterans, un de masculí i un de femení. En total doncs, el club compta amb un centenar de jugadors i jugadores que vesteixen la samarreta amb els colors groc, granat i blau.

Cal destacar que el club, el setembre del 2022, va entrar a formar part del grup Bàsquet Nord, juntament amb l’Adepaf (amb qui ja havia fet col·laboracions puntuals) i amb l’UCAP. D’aquesta manera, entre els clubs podrem repartir els jugadors entre els equips per tal que tots siguin competitius i visquin grans emocions amb el bàsquet. Aquesta incorporació al grup, permet des del setembre 2022, viure el Torneig Nord amb els millors jugadors base d’Espanya al pavelló de Llançà.

Aquesta és un mostra més de la vocació de bàsquet del club, que mira primer pels interessos dels nens i nenes i la seva relació amb el bàsquet, abans que les xifres o qüestions comparatives, que sempre són odioses.

El bàsquet de Llançà es juga en un pavelló municipal de Llançà, que amb motiu de la presentació del club a finals del 2022, va ser batejat amb el nom de Pavelló Joan Pacareu, en honor a la figura d’un home que ha fet molt pel club i pel poble. L’acte va comptar amb moltes personalitats i companys d’en Joan de l’època, i els veterans del Barça i la Penya van posar la cirereta del pastís amb un partit amistós.

Encara no t’has apuntat al Campus Cavi Rey 2023? Informa’t aquí!